Banner Top

... bo choroba Parkinsona jest wymagająca

Zakrada się jak złodziej. Zabiera uśmiech, radość życia, aktywność i samodzielność zniewalając ciało i ducha. W Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 100 000 osób, a jej zaawansowana postać dotyczy ok. 20% pacjentów.

Choroba podporządkowuje sobie całe rodziny: partnerów, dzieci, najbliższych. To na ich barkach pozostaje 24-godzinna opieka nad chorym, który staje się coraz mniej samodzielny, a także walka z codziennością, na którą wielokrotnie już brak sił i czasu. Na niską jakość życia pacjentów i nadludzki wysiłek ich opiekunów warto zwrócić uwagę z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Choroby Parkinsona (11 kwietnia).

Polacy uwielbiają diety... na własną rękę

Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków – wynika z ankiety Mixit.pl. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić!

Z badań przeprowadzonych w sierpniu 2018 r. przez markę Mixit, producenta musli i kasz do samodzielnego komponowania, wynika, że 46,9 proc. ankietowanych unika mięsa, nabiału lub glutenu nawet kilka razy w tygodniu. 28,1 proc. rezygnuje z określonych produktów raz w tygodniu, a 25 proc. stale wykluczyło daną żywność ze swojej diety. Najwięcej osób rezygnuje z mięsa (56,3 proc.), nieco mniej z glutenu (37,5 proc.) i z nabiału (34,4), w tym część rezygnuje z więcej niż jednego składnika.

Żywność dla seniora łatwiej dostępna przez Internet

Żywność dedykowaną seniorom najłatwiej kupić w Japonii, w Polsce wciąż jest ona towarem deficytowym. Do skomponowania zbilansowanej diety wystarczy jednak korzystać z naszych rodzimych produktów, które coraz łatwiej można kupić przez Internet.

Odżywianiem seniorów zajmują się dietetycy medyczni. W ich gabinetach osoby starsze są częstymi klientami w związku ze zmianami, jakie zachodzą w organizmie wraz z upływem lat.

Współczesny dietetyk pomaga nie tylko w odchudzaniu

Kiedyś pomagał zrzucać zbędne kilogramy, dziś rozpisuje dietę na poprawę gospodarki hormonalnej organizmu i podpowiada, co wybrać ze sklepowej półki.

W ostatnich latach Polacy masowo zmieniają styl życia. Aktywnie spędzamy wolny czas, medytujemy, nieobce nam są pojęcia slow life i slow food, dbamy o zdrowie i równowagę pomiędzy pracą a życiem osobistym. W poszukiwaniu dobrego samopoczucia szczególną uwagę zwracamy na to co jemy. Ponieważ jednak coraz częściej dotykają nas choroby cywilizacyjne, szukamy pomocy u dietetyków.

Rak wrócił... Jak o tym rozmawiać z chorą?

„Będzie dobrze”, „dasz radę” – czy takie wsparcie rzeczywiście trafia do osób, które zmagają się z nawrotem raka? Potrzebujemy komunikacji wprost oraz zwykłej obecności - mówią Amazonki i psychoonkolodzy.
 
Niemal każdy z nas ma w swoim otoczeniu osobę chorą na raka. Co roku w Polsce umiera na tę chorobę ponad 100 tysięcy osób, a według raportu NIK ze stycznia 2018 r. o walce z nowotworami do 2025 r. zachorowalność na nie wzrośnie o ponad 25 proc. Choroba onkologiczna to także problemy emocjonalne, materialne, społeczne. Są one tym trudniejsze do udźwignięcia dla jednej osoby, że większość z nas nie wie, jak rozmawiać z bliskimi osobami na temat diagnozy i życia z rakiem. Szczególnie, kiedy choroba wraca.

Gotuj na śniadanie, nawet gdy jest ciepło

Gdy za oknem robi się zielono i jest ciepło, zmieniają się potrzeby żywieniowe naszego organizmu. Chcemy jeść lżej, częściej korzystamy z dostępnych owoców i pijemy zdrowe koktajle. Idealne śniadanie na tę porę roku jest lekkie i kolorowe. Eksperci od zdrowej diety podpowiadają czym się kierować przyrządzając własną wersję tego posiłku i tłumaczą, dlaczego śniadanie jest ważne.

Wiosną i latem możliwości urozmaicania diety są ogromne. bez względu na to, jakie śniadania lubimy - słodkie czy wytrawne, możemy wybierać spośród różnorodnych warzyw i owoców. Czy będzie to połączenie owoców i zbóż w owsiance czy warzywa polane oliwą, nie musimy wkładać wiele wysiłku, by nasz posiłek był zdrowy, sycący i cieszył oczy.

Masz w domu niejadka? Wprowadź kilka zmian... w swoim myśleniu

Jedzenie jest fizjologią, tak jak oddychanie, a rodzice robią z tego cyrk. Ustalanie dziecku, ile ma jeść, jest równie absurdalne jak powiedzenie mu, ile ma oddychać” - mówi Marta Kierzkowska-Grzybek, psychodietetyk. Najlepszym podejściem do żywienia dzieci jest akceptowanie ich potrzeb i upodobań oraz respektowanie granic.

Choć badania dowodzą, że niejadki stanowią maksymalnie do 30 proc. dzieci, które nie ukończyły piątego roku życia, to aż połowa rodziców w Polsce uważa, że ich dziecko ma problem z jedzeniem. Zazwyczaj dziecko, o którym mówi się, że jest niejadkiem, nie je tyle, ile jego rodzice chcieliby, żeby jadło. Nie je wszystkiego, co dostało na talerzu lub je mniej niż inne dzieci w jego wieku. Albo je tylko wybrane produkty.

Rehabilitacja czy operacja? Jak leczyć schorzenia kręgosłupa

Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się narzekać na ból pleców? Zapewne wiele osób odpowie na to pytanie twierdząco. Nic w tym dziwnego. Wyniki raportu agencji SR Research[1] wskazują, że nawet 45% z nas zmaga się z dolegliwościami kręgosłupa przynajmniej od 5 lat, a 29% osób jeszcze dłużej.

Przechodzony problem? To jedna z przyczyn poważnych komplikacji, z którymi najczęściej trafiamy do fizjoterapeuty lub chirurga. W przypadku drugiego specjalisty, zaskakująco często wizyta kończy się umówieniem terminu operacji.

Banner 468 x 60 px

Banner 468 x 60 px