Banner Top

Dieta eliminacyjna – co warto wiedzieć?

Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób.

Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.[1]

Sprawdź czy jesz to, czego potrzebujesz?

Wraz z upływem czasu zmniejsza się odporność naszego organizmu na choroby oraz sprawność układów i narządów. Żeby opóźnić ten nieodwracalny proces i cieszyć się zdrowiem trzeba zadbać o styl życia i cztery najważniejsze elementy diety.

– Zróżnicowana dieta bogata w pełnowartościowe białko, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim w dużą ilość owoców i warzyw może sprawić, że pomimo upływu lat możemy długo cieszyć się witalnośacią i sprawnością – mówi Wiesława Rusin, dietetyk, coach zdrowia i autorka książek o tematyce prozdrowotnej, m.in. „uZdrowienie od kuchni”.

Libido bierze się ze zdrowia, nie z afrodyzjaków

Seksowna bielizna, gadżety erotyczne, tabletki na potencję, kawa? Afrodyzjaki zwiększające ochotę na seks zadziałają tylko przez chwilę.

Nasze libido najbardziej osłabia stres, zła dieta i leki, dlatego jeśli nie zadbamy o swoją kondycję psychofizyczną i dietę, wszelkie doraźne rozwiązania na dłuższą metę się nie sprawdzą – mówią eksperci.

Co rodzice wiedzą o rotawirusach?

Potocznie mówi się, że dobrze jest znać swojego wroga – szczególnie, gdy jest on niewidoczny gołym okiem i z pozoru niegroźny. W walce z rotawirusami nie ma żartów – występują one powszechnie na całym świecie i są wysoce zakaźne.

Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie przez Millward Brown pokazuje, że coraz więcej matek i kobiet w ciąży ma świadomość tego jak przebiega zakażenie powodowane przez rotawirusy. Nie każdy jednak wie, jak skutecznie się przed nim obronić.

Białko z soi coraz mniej zdrowe. Czym je zastąpić?

Masowa produkcja soi powoduje, że coraz bardziej spada jej jakość, a przez to także popularność. Alergeny, modyfikacje genetyczne oraz niestrawności występujące po jej spożyciu powodują, że z zawierającej duże ilości białka soi rezygnuje coraz więcej osób. Alternatywą może się okazać niezanieczyszczone i wolne od GMO białko konopne.

Białko jest podstawowym elementem, z jakiego zbudowane są tkanki i narządy ludzkie. To jeden z trzech podstawowych makroskładników zawartych w pożywieniu. Odgrywa ważną rolę w syntezie hormonów i enzymów, pełni funkcje magazynujące, transportowe, reguluje przebieg procesów biologicznych, immunologicznych, kontroluje proces wzrostu i różnicowania komórek. Dlatego tak bardzo ważnym jest, by nie brakło go w naszym pożywieniu. Specjaliści od żywienia twierdzą, że warto dobrać odpowiednie, pełnowartościowe białko i kontrolować ile go przyjmujemy.

Geny to nie wszystko? Wpływ choliny na rozwój dziecka

Wyniki badań naukowców dowodzą, że geny tylko w 20 proc. wpływają na organizm i jego rozwój. Pozostała część to oddziaływanie otoczenia, szczególnie diety i środowiska zewnętrznego.

Epigenetyka to nauka badająca związek między czynnikami dietetycznymi i środowiskowymi a ich wpływem na ekspresję lub wyciszenie genów. Podkreśla, że szczególną rolę w kształtowaniu cech dziecka odgrywa cholina.

Moment od poczęcia aż do ukończenia drugiego roku życia jest najważniejszy w procesie kształtowania się  zdrowia i przyszłego rozwoju - tempo zmian, które w tym czasie zachodzą w ludzkim organizmie, jest nieporównywalne z żadnymi innymi procesami, które zdarzą się w ciągu dalszego życia. Kształtują się wówczas wszystkie mechanizmy odpowiedzialne za zdrowie, odporność i rozwój psychiczny, które mogą istotnie wpłynąć na określone cechy dziecka oraz na to, jakie cechy przekaże następnym pokoleniom.

Witamina zwiększająca szanse na zajście w ciążę

Nawet 90 proc. kobiet w Polsce ma niedobór witaminy D. Zbyt niski poziom tej witaminy niekorzystnie wpływa na ogólne zdrowie kobiety oraz zmniejsza jej szanse na zajście w ciążę.

Dodatkowo, niedobór witaminy D w pierwszych tygodniach zwiększa ryzyko najczęstszych powikłań okresu ciąży, w tym ryzyka przedwczesnego urodzenia. Niestety, nawet dobrze zbilansowana dieta nie zapewnia wystarczającej ilości witaminy D, więc jedynym zabezpieczeniem przed groźnymi konsekwencjami jej niedoborów jest skuteczna suplementacja.

Co z czym się je? Czyli warzywa i owoce w posiłkach

Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór lokalnych, sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5 proc. respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia.

Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7 proc. badanych[1]. Mimo nie stosowania się do zaleceń aktualnej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w swojej samoocenie ośmiu na dziesięciu Polaków stwierdza, że odżywia się „zdrowo”.

Banner 468 x 60 px

Banner 468 x 60 px