Banner Top

Komfort i jakość życia w pigułce. Tabletki antykoncepcyjne w oczach współczesnych Polek

Z badania, zrealizowanego na przełomie marca i kwietnia przez dom badawczy Biostat, w ramach kampanii edukacyjnej Antykoncepcja Szyta Na Miarę, wynika, że aż 74 proc. Polek, zapytanych o wpływ tabletek antykoncepcyjnych na codzienne funkcjonowanie potwierdziło, że doustna antykoncepcja hormonalna może zwiększyć komfort życia kobiety.

Jednocześnie 58 proc. pań odpowiedziało, że pigułki mogą poprawić jakość życia. W badaniu udział wzięły  kobiety w przedziale wiekowym 18-60 lat.  Co oznacza komfort i jakość życia w oczach współczesnych Polek?

... bo choroba Parkinsona jest wymagająca

Zakrada się jak złodziej. Zabiera uśmiech, radość życia, aktywność i samodzielność zniewalając ciało i ducha. W Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 100 000 osób, a jej zaawansowana postać dotyczy ok. 20% pacjentów.

Choroba podporządkowuje sobie całe rodziny: partnerów, dzieci, najbliższych. To na ich barkach pozostaje 24-godzinna opieka nad chorym, który staje się coraz mniej samodzielny, a także walka z codziennością, na którą wielokrotnie już brak sił i czasu. Na niską jakość życia pacjentów i nadludzki wysiłek ich opiekunów warto zwrócić uwagę z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Choroby Parkinsona (11 kwietnia).

Polacy uwielbiają diety... na własną rękę

Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków – wynika z ankiety Mixit.pl. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić!

Z badań przeprowadzonych w sierpniu 2018 r. przez markę Mixit, producenta musli i kasz do samodzielnego komponowania, wynika, że 46,9 proc. ankietowanych unika mięsa, nabiału lub glutenu nawet kilka razy w tygodniu. 28,1 proc. rezygnuje z określonych produktów raz w tygodniu, a 25 proc. stale wykluczyło daną żywność ze swojej diety. Najwięcej osób rezygnuje z mięsa (56,3 proc.), nieco mniej z glutenu (37,5 proc.) i z nabiału (34,4), w tym część rezygnuje z więcej niż jednego składnika.

Żywność dla seniora łatwiej dostępna przez Internet

Żywność dedykowaną seniorom najłatwiej kupić w Japonii, w Polsce wciąż jest ona towarem deficytowym. Do skomponowania zbilansowanej diety wystarczy jednak korzystać z naszych rodzimych produktów, które coraz łatwiej można kupić przez Internet.

Odżywianiem seniorów zajmują się dietetycy medyczni. W ich gabinetach osoby starsze są częstymi klientami w związku ze zmianami, jakie zachodzą w organizmie wraz z upływem lat.

Współczesny dietetyk pomaga nie tylko w odchudzaniu

Kiedyś pomagał zrzucać zbędne kilogramy, dziś rozpisuje dietę na poprawę gospodarki hormonalnej organizmu i podpowiada, co wybrać ze sklepowej półki.

W ostatnich latach Polacy masowo zmieniają styl życia. Aktywnie spędzamy wolny czas, medytujemy, nieobce nam są pojęcia slow life i slow food, dbamy o zdrowie i równowagę pomiędzy pracą a życiem osobistym. W poszukiwaniu dobrego samopoczucia szczególną uwagę zwracamy na to co jemy. Ponieważ jednak coraz częściej dotykają nas choroby cywilizacyjne, szukamy pomocy u dietetyków.

Rak wrócił... Jak o tym rozmawiać z chorą?

„Będzie dobrze”, „dasz radę” – czy takie wsparcie rzeczywiście trafia do osób, które zmagają się z nawrotem raka? Potrzebujemy komunikacji wprost oraz zwykłej obecności - mówią Amazonki i psychoonkolodzy.
 
Niemal każdy z nas ma w swoim otoczeniu osobę chorą na raka. Co roku w Polsce umiera na tę chorobę ponad 100 tysięcy osób, a według raportu NIK ze stycznia 2018 r. o walce z nowotworami do 2025 r. zachorowalność na nie wzrośnie o ponad 25 proc. Choroba onkologiczna to także problemy emocjonalne, materialne, społeczne. Są one tym trudniejsze do udźwignięcia dla jednej osoby, że większość z nas nie wie, jak rozmawiać z bliskimi osobami na temat diagnozy i życia z rakiem. Szczególnie, kiedy choroba wraca.

Gotuj na śniadanie, nawet gdy jest ciepło

Gdy za oknem robi się zielono i jest ciepło, zmieniają się potrzeby żywieniowe naszego organizmu. Chcemy jeść lżej, częściej korzystamy z dostępnych owoców i pijemy zdrowe koktajle. Idealne śniadanie na tę porę roku jest lekkie i kolorowe. Eksperci od zdrowej diety podpowiadają czym się kierować przyrządzając własną wersję tego posiłku i tłumaczą, dlaczego śniadanie jest ważne.

Wiosną i latem możliwości urozmaicania diety są ogromne. bez względu na to, jakie śniadania lubimy - słodkie czy wytrawne, możemy wybierać spośród różnorodnych warzyw i owoców. Czy będzie to połączenie owoców i zbóż w owsiance czy warzywa polane oliwą, nie musimy wkładać wiele wysiłku, by nasz posiłek był zdrowy, sycący i cieszył oczy.

Masz w domu niejadka? Wprowadź kilka zmian... w swoim myśleniu

Jedzenie jest fizjologią, tak jak oddychanie, a rodzice robią z tego cyrk. Ustalanie dziecku, ile ma jeść, jest równie absurdalne jak powiedzenie mu, ile ma oddychać” - mówi Marta Kierzkowska-Grzybek, psychodietetyk. Najlepszym podejściem do żywienia dzieci jest akceptowanie ich potrzeb i upodobań oraz respektowanie granic.

Choć badania dowodzą, że niejadki stanowią maksymalnie do 30 proc. dzieci, które nie ukończyły piątego roku życia, to aż połowa rodziców w Polsce uważa, że ich dziecko ma problem z jedzeniem. Zazwyczaj dziecko, o którym mówi się, że jest niejadkiem, nie je tyle, ile jego rodzice chcieliby, żeby jadło. Nie je wszystkiego, co dostało na talerzu lub je mniej niż inne dzieci w jego wieku. Albo je tylko wybrane produkty.

Banner 468 x 60 px

Banner 468 x 60 px