Uczniowie „Gastronomika” potrafią osłodzić życie

I są za to nagradzani! Mowa o uczniach częstochowskiego „Gastronomika”, którzy zajęli 3. miejsce w Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych.

Brązowy medal za zajęcie trzeciego miejsca w Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych jedzie do Częstochowy. Tegorocznym tematem przewodnim słodkich zmagań były „Kwiaty polskie”. Młodzi adepci sztuki cukierniczej już od wielu miesięcy przygotowywali się do tego wydarzenia, ucząc się nowych technik i eksperymentując z różnymi smakami i składnikami.

Częstochowscy uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie przygotowali piękny, wielopiętrowy tort z florystycznymi zdobieniami, który stał się dla nich przepustką do zajęcia miejsca na podium. Sukces to wysiłek zespołu w składzie: uczniowie, Dżesika Panasińska i Kacper Mroziński, a także opiekunowie - z ramienia szkoły, Agnieszka Szymczyk i przedstawiciel pracodawców wspierających szkolnictwo branżowe Marcin Sikorski.

Ale to nie jedyna nagroda, którą zdobyli. Nagroda specjalna Expo Sweet 2024 za „Ducha Ekipy” powędrowała do uczniów częstochowskiego gastronomika za wspaniały doping dla przedstawicieli szkoły. Mistrzostwa to nie tylko okazja do rywalizacji, ale także do nauki i poznania nowych trendów i technik w cukiernictwie. Głównym celem konkursu jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów, którzy w przyszłości będą się spełniać w zawodzie.

Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych odbywają się pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

cz.info.pl; źródło: BP UM Częstochowa