Wielkanoc na wynos, czyli świąteczny catering

Obowiązki zawodowe, nieprzewidziane okoliczności, albo wygoda i chęć poświęcenia czasu rodzinie... Istnieje wiele powodów, dla których Polacy decydują się powierzyć przygotowanie świątecznych potraw profesjonalnym kucharzom.

Podpowiadamy, jak wybrać ofertę, która pozwoli w pełni cieszyć się Wielkanocą spędzoną w błogiej atmosferze, przy stole pełnym pysznego jedzenia.

Nadchodzące święta to dla większości Polaków przede wszystkim okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Pod tym względem na przestrzeni ostatnich lat niewiele się zmienia, jednak jak wskazują eksperci CBOS-u, coraz mniej restrykcyjnie podchodzimy do tradycji.

Nic więc dziwnego, że przygotowując święta wielu z nas zamiast samodzielnie gotować, korzysta z pomocy profesjonalnych kucharzy.

Planuj z wyprzedzeniem
Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, rozpocznijmy poszukiwania odpowiedniej firmy czy restauracji jak najwcześniej. Im bliżej świąt, tym mniejsza będzie bowiem możliwość wyboru, zarówno lokalu, jak i proponowanego menu. Co więcej, część restauratorów nalicza dodatkowe opłaty za realizację zamówień „na ostatnią chwilę”. Wybierając restaurację, warto poszukać takiej, która w swoim menu ma pozycje zbliżone do naszych gustów kulinarnych. Jeśli lubimy eksperymenty, możemy zdecydować się na nowe, ciekawe połączenia smakowe, którymi zaskoczymy bliskich i zaproszonych gości. Z drugiej strony, jeśli cenimy sobie tradycyjną, domową kuchnię, wybierzmy lokal oferujący dania oparte na takich właśnie recepturach. Warto zauważyć, że zarówno fani nowych smaków, jak i tradycjonaliści, dzięki skorzystaniu z oferty cateringowej, mają szansę skosztowania potraw, których w domowych warunkach nigdy by nie przyrządzili. Pamiętajmy też, że możemy skonsultować z kucharzem sposób doprawienia dań czy rodzaj serwowanych dodatków. Dzięki temu zamówione jedzenie będzie bliższe smakom, które znamy z domu.

Sprawdź opinie i wyrób własną
Święta niemal wszystkim Polakom kojarzą się z pysznym jedzeniem. Jak możemy się upewnić, że restauracja, z której usług zamierzamy skorzystać spełni nasze wymagania? Niezastąpionym źródłem wiedzy jest internet. Już na etapie poszukiwania oferty, warto zajrzeć na fora, blogi i strony restauracji. Znajdziemy na nich opinie czy recenzje dotyczące nie tylko serwowanej kuchni, ale także dodatkowych usług. Ponadto powinniśmy odwiedzić lokal, którego oferta nas zaciekawi i spróbować przygotowywanych potraw, a nawet porozmawiać z kucharzem na ich temat. – W przypadku cateringu warto przetestować też solidność dostawców – przypomina Anna Muras, prezes zarządu UpMenu. – Zanim zdecydujemy się na zlecenie przygotowania świątecznego stołu, najpierw zamówmy obiad lub lunch do pracy. Sprawdzimy w ten sposób punktualność i rzetelność dostawy i nabierzemy pewności odnośnie jakości obsługi w czasie świąt.

Zadbaj o szczegóły
Gdy już podejmiemy decyzję o złożeniu zamówienia, powinniśmy starannie ustalić szczegóły. Przede wszystkim sprecyzujmy rodzaj potraw jakie mają się pojawić na stole oraz ich ilości. Powinniśmy wziąć pod uwagę na przykład alergie czy dietę naszych bliskich. Ustalmy też formę, w jakiej jedzenie do nas dotrze. Pamiętajmy, że istnieje możliwość wykorzystania własnej zastawy, co może obniżyć koszty i dodatkowo pomoże ukryć fakt, że nie my przygotowaliśmy posiłek. Określmy również dokładny czas dostawy. – W celu złożenia zamówienia warto wykorzystać dostępne narzędzia internetowe ­zamiast np. telefonu – zauważa Anna Muras z UpMenu. – W ten sposób unikniemy niedomówień, a jednocześnie otrzymamy potwierdzenie, które może ułatwić nam ewentualną reklamację w przypadku, gdyby restauracja nie wywiązała się umowy. Ponadto na stronie internetowej możemy zwykle obejrzeć zdjęcia prezentujące propozycje podania potraw, co zwykle ułatwia wybór i może zainspirować przykładową formę dekoracji świątecznego stołu.

Warto zwrócić uwagę także na wymiar finansowy takiego rozwiązania. – Rozważając skorzystanie z zamówienia gotowego cateringu, nierzadko obawiamy się podwyższonych kosztów – zauważa Jarosław Sadowski, ekspert Expandera. – Jeśli jednak nasze dochody nie są bardzo niskie, to powinniśmy brać pod uwagę nie tylko porównanie ceny takiej usługi z wydatkami jakie poniesiemy organizując wszystko samodzielnie. Warto pamiętać także, że przygotowanie świątecznych dań wymaga od nas nie tylko wydatków, ale również olbrzymiego nakładu czasu i wysiłku. Uwzględniając te elementy skorzystanie z pomocy profesjonalnych kucharzy może być bardzo opłacalne. Możemy bowiem spokojnie spędzić czas z rodziną, a nie męczyć się w kuchni. Jak w każdym przypadku, warto jednak porównać ceny i jakość oferowanych usług, aby niepotrzebnie nie nadwyrężać domowego budżetu i aby móc delektować się smacznymi posiłkami – dodaje.

Z danych IBRiS Homo Homini wynika, że w zeszłym roku na organizację Wielkanocy blisko 30 proc. Polaków zamierzało wydać między 101 a 300 zł, natomiast co czwarty z nas planował świąteczny budżet w wysokości pomiędzy 301 a 500 zł. Okazuje się, że taka suma jest wystarczająca również do zamówienia gotowego jedzenia. Oferta restauracji, hoteli oraz firm cateringowych jest bardzo różnorodna, a także może być dostosowana do indywidualnych wymagań i możliwości. Dodatkową korzyścią jest natomiast zaoszczędzony czas związany z zakupami i przygotowywaniem potraw, który możemy poświęcić bliskim.

Eksperci UpMenu radzą
- Im szybciej podejmiesz decyzję o zamówieniu cateringu, tym szerszy będzie wachlarz dostępnych ofert,
- Przed wyborem dostawcy, sprawdź opinie na jego temat,
- Wypróbuj restaurację zamawiając jedzenie do domu lub udając się do lokalu,
- Skonsultuj detale dotyczące potraw z kucharzem,
- Doprecyzuj szczegóły zamówienia i uzyskaj jego potwierdzenie.

cz.info.pl; źródło: Informacja prasowa