Lepsze wyniki chorego, na które znacząco wpływa leczenie żywieniowe, przekładają się nie tylko na większe zadowolenie pacjentów, ale również są szansą na wprowadzenie oszczędności w budżecie szpitali.
Zwracając uwagę na stan odżywienia przyjmowanych pacjentów, szpitale są w stanie już na początku hospitalizacji wdrożyć odpowiednią terapię żywieniową. Dzięki temu rozwiązaniu skraca się pobyt pacjenta w szpitalu, chory ma lepsze wyniki operacji oraz w znacznym stopniu obniża się ryzyko infekcji około leczniczych.
– Dla szpitali jest to również efektywne kosztowo dlatego, że pacjent, który jest dobrze leczony żywieniowo, krócej przebywa w szpitalu, rzadziej jest rehospitalizowany, ma lepsze wyniki z punktu widzenia powikłań infekcyjnych, lepiej się leczy. Jest to zdecydowanie pacjent, który jest tańszy do leczenia – komentuje dr Marcin Folwarski z Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Pacjenci, u których niedożywienie nie jest wykrywane, stają się obciążeniem finansowym dla systemu szpitala. Placówka wydaje o wiele więcej pieniędzy niż na pacjenta z dobrym stanem odżywienia. Kluczem do zwiększenia efektywności szpitali jest badanie skalą odżywienia SGA lub NRS 2005.
– Taki „wywiad żywieniowy” zajmuje niespełna minutę. Wykrycie niedożywiania się pacjenta i zadziałanie temu zjawisku może pacjentowi dać bardzo duże korzyści pod postacią wyleczenia czy wydłużenia długości życia i przede wszystkim zwiększenia jakości życia po zastosowanej terapii – podkreśla dr hab. n. med. Przemysław Matras, prof. UM, Adiunkt I Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego, Uniwersytet Medyczny w Lublinie i Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.
Niestety, w polskiej ochronie zdrowia wciąż brakuje rozwiązań systemowych i organizacyjnych. Ich obecność usprawniłaby proces diagnostyczny chorego oraz wpłynęłaby na precyzyjny dobór odpowiedniej terapii. W konsekwencji wymiernie przełożyłoby się to na oszczędności finansowe i ograniczenie niepotrzebnych kosztów leczenia. Jak wynika z raportu „Leczenie żywieniowe oczami Polaków” blisko 80% hospitalizowanych nie miało możliwości konsultacji żywieniowej z dietetykiem. Jesteśmy w tyle, jeżeli chodzi o wsparcie ambulatoryjne leczenia żywieniowego oraz obecność dietetyka w szpitalu w systemie opieki zdrowotnej.
cz.info.pl; źródło i foto: Informacja prasowa „Leczenie przez żywienie”