Żywność dla seniora łatwiej dostępna przez Internet

Żywność dedykowaną seniorom najłatwiej kupić w Japonii, w Polsce wciąż jest ona towarem deficytowym. Do skomponowania zbilansowanej diety wystarczy jednak korzystać z naszych rodzimych produktów, które coraz łatwiej można kupić przez Internet.

Odżywianiem seniorów zajmują się dietetycy medyczni. W ich gabinetach osoby starsze są częstymi klientami w związku ze zmianami, jakie zachodzą w organizmie wraz z upływem lat.

Czy zdrowy, czy chory, każdy senior musi zmienić swoją dietę. Jedni ze względu na słabszy metabolizm i szybkie przybieranie na wadze, inni ze względu na pojawiające się w tym wieku choroby.

Niedoceniane rodzime plony
Najlepszym wyborem dla ludzi z tej grupy wiekowej jest żywność przeznaczona specjalnie dla nich. Bogata w witaminy, których często brakuje osobom starszym oraz mocno rozdrobniona, z uwagi na częste choroby dziąseł i problemy z uzębieniem. Taka żywność produkowana jest na szeroką skalę na rynku japońskim, gdzie 27 proc. społeczeństwa to ludzie w podeszłym wieku. Starzejąca się populacja Europy ma mniejszy wybór tego typu jedzenia, a w Polsce nie zajmuje się tym żaden producent żywności. Zdaniem ekspertów, to nie musi być problemem, bo w Polsce jest dobrej jakości żywność bogata w składniki odżywcze.

 - Na rynku mamy bardzo dużo produktów niedocenianych, takich np. jak kasze, które zawierają cenne minerały i są łatwe do przygotowania i zjedzenia. A my je pomijamy, wybierając  najczęściej makaron i ziemniaki - mówi Małgorzata Bellwon, dietetyk kliniczny. - Zapominamy o produktach, które są bardzo zdrowe i co więcej, niedrogie. Bo podstawowa różnica między seniorem polskim a japońskim, czy tym z zachodniej Europy jest taka, że Polak na emeryturze ma dość ograniczony budżet.

Aby dobrze zbilansować dietę musimy dobrze się zastanowić czy daną osobę będzie na to stać. To musi być coś, co będzie łatwe do zrobienia i dość tanie - dodaje ekspertka.

Zmiany nawyków małymi krokami
Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta i wielu ludzi w podeszłym wieku nie widzi sensu w rezygnacji z codziennej porcji ziemniaków, smażonego na głębokim tłuszczu kotleta i surówki. W gabinetach dietetyków zmiana wieloletnich nawyków odbywa się za pomocą małych kroków, etapami. Co ciekawe, osoby lepiej wykształcone są bardziej sceptyczne wobec wszelkich nowinek kulinarnych. Z drugiej strony rośnie grupa osób, które idą z duchem czasu i nie boją się korzystać z nowych technologii. Oni mają szerszy dostęp do różnego rodzaju żywności i okazuje się, że rzeczywiście z tych możliwości korzystają.

- Ludzie po 55 roku życia, to niemal 10 procent osób korzystających z naszej platformy. Dowodzi to, że całkiem spora ilość starszych ludzi bez problemu robi zakupy przez Internet - mówi Tomasz Kępa, ekspert Mixit, platformy internetowej specjalizującej się w musli i kaszach komponowanych na indywidualne życzenie.

Nawet jeśli część kupujących w sieci wyręczana jest w tym przez dzieci i wnuków, jest to dla nich ułatwienie w dostępie do szerokiej gamy produktów. Ponadto, młodsi, którzy dbają o zdrowy styl życia i sposób odżywiania, mogą pomóc starszym w zmianie nawyków żywieniowych.

- Bardzo często jest tak, że seniorzy przychodzą do mnie, bo ich dzieci, w trosce o zdrowie rodziców, wykupiły im pakiet spotkań z dietetykiem - podkreśla Małgorzata Bellwon.

cz.info.pl; źródło: Informacja prasowa