Śniadanie, które leczy serce, depresję i potencję

Dzięki niemu zachowasz dłużej młodość, ochroni cię przed rakiem i depresją, a przy okazji wzmocni paznokcie i włosy.

Ten cudowny lek to... Musli. Udoskonalane od dwóch wieków danie staje się dziś prawdziwą maszyną do wzmacniania naszego organizmu.

Współczesne musli to już nie tylko zalane mlekiem płatki owsiane z owocami, ale coraz doskonalsza mieszanka witamin, składników mineralnych i odżywczych. Dziś, dzięki rozwiniętej sieci transportu, mamy coraz łatwiejszy dostęp do owoców, ziaren i bakalii nawet z najodleglejszych stron świata i przez okrągły rok możemy wybierać te najbardziej wartościowe. Odpowiednia mieszanka utrzyma nas w zdrowiu, ale też pomoże w codziennym funkcjonowaniu: poprawi koncentrację, doda energii na cały dzień i oczyści organizm.

Owsianka jak lek
Twórca współczesnych mieszanek musli i założyciel pierwszej na świecie kliniki leczenia żywieniem (w 1897r.), szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, traktował musli niemal na równi z lekami i zalecał jedzenie go przez cały rok. W połowie XX wieku musli zaczęto produkować masowo i bardzo zyskało na popularności.

Wraz z wprowadzeniem musli do produkcji masowej, spadła niestety jego jakość. W gotowych mieszankach znalazł się cukier, konserwanty i utwardzone tłuszcze roślinne - szkodliwe dodatki źle wpływające na zdrowie. Rosnąca świadomość na temat szkodliwości poszczególnych produktów żywnościowych sprawiła jednak, że w obecnych czasach wracamy do tradycji dr Birchera. Świadomie wybieramy żywność nieprzetworzoną i bez konserwantów. Twórcy musli komponują mieszanki wysokiej jakości, aby były ono jak najzdrowsze. - Dziś, dzięki temu, że nie mamy ograniczeń w dostępie do egzotycznych dodatków, możemy wybierać wśród słodkich owoców i bakalii z całego świata - mówi Magdalena Kuklik, technolog żywienia Mixit. Zatem nasze musli za każdym razem może być inne oraz dostosowane do indywidualnych potrzeb.

Małe ziarenka o silnym działaniu
Jeśli przyjrzeć się każdemu ziarenku z osobna, odkryjemy, że kryją w sobie mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. To sprawia, że musli jest pełnowartościowym posiłkiem, zawierającym wszystkie składniki spożywcze niezbędne dla zdrowia. Poranne mieszanki ziaren zbóż i bakaliowych dodatków zapobiegają powstawaniu chorób i mogą przyspieszyć ich leczenie. Znając działanie poszczególnych składników, możemy je komponować w taki sposób, aby dostarczały wartości odżywczych, na które mamy największe zapotrzebowanie. Coraz więcej twórców musli stwarza możliwość tworzenia mieszanek, które idealnie pasują do naszego trybu życia.

Nasiona chia - minerały na depresję
Te niewielkie ziarenka pochodzące z Ameryki Południowej, to prawdziwy super food. Dwie pełne łyżeczki nasion chia dodane do musli zapewnią nam jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na minerały. Oprócz manganu, magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B, zawierają dużo białka i aminokwasów, a wapnia mają więcej niż produkty mleczne. Są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawiają trawienie, regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wzmacniają kości i zęby, poprawiają pamięć i koncentrację.  Udowodniono, że pomagają w leczeniu wahań nastrojów i depresji, szczególnie jej trudnej odmiany - dwubiegunowej. Nie są drogie - za 100 gram zapłacimy około 10 złotych. Trzeba tylko uważać, aby nie przekroczyć normy dziennej ilości do spożycia, czyli trzech łyżeczek od herbaty. Większa ilość nasion może powodować wzdęcia. Chia mogą też uczulać, ze względu na dużą zawartość białek.

Czy wiesz, że: nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś.



Jagody goji - na wzrok i męskość
Jagody goji to kolejny rodzaj pożywienia zaliczanego do super food, które z powodzeniem możemy dodać do musli. Pochodzą z Chin, rosną również w Tybecie i Mongolii. Na Zachodzie zasłynęły m.in. z wysokiej zawartości witaminy C. Na Wschodzie znane są ich właściwości przeciwreumatyczne, wzmacniające stawy, poprawiające wzrok, zwiększające odporność i hamujące procesy starzenia organizmu. Są niezwykle bogate w antyutleniacze, mające właściwości antynowotworowe. Wspomagają leczenie raka, cukrzycy, alergii skórnych, a nawet bezsenności. Dzięki zawartości betainy, enzymu trawiennego, jagody goi mają dobroczynne działanie na wątrobę. Regulują jej pracę, zapobiegają jej tłuszczowym schorzeniom, a przy tym mają właściwości poprawiające koncentrację i uspokajające. Owoce te powinni pokochać mężczyźni, bo wzmacniają funkcje seksualne, a nawet leczą impotencję.

Czy wiesz, że: jagody goi zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak, więcej beta karotenu nią marchewka i 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza.

Rodzynki - wapń, magnez i witaminy
Rodzynki są już tak popularnym i codziennym elementem w naszych jadłospisach, że nie traktujemy ich jako czegoś szczególnie cennego, choć są naprawdę wyjątkowe. - Właśnie dlatego, że są tak popularne, często są konserwowane siarką i zamiast pomagać szkodzą. Trzeba zwrócić szczególną uwagę, aby były dobrej jakości, bez siarki i ze sprawdzonego źródła - tłumaczy Magdalena Kuklik z Mixit. Rodzynki są dobre szczególnie dla kobiet w okresie menopauzy, bo zawarty w nich wapń spowalnia proces wypłukiwania go z kości, zapobiegając osteoporozie.

Rodzynki są też korzystne dla osób pracujących umysłowo, bo zawierają magnez i witaminy z grupy B. Potas, cynk i żelazo wzmacniają odporność. Rodzynki, dzięki zawartości resweratrolu, chronią przez nowotworami. Co ciekawe, rodzynki nie dla wszystkich są wskazane - powinny unikać ich osoby z Zespołem Jelita Nadwrażliwego, wrzodami i migreną, ponieważ mogą zaostrzyć objawy tych chorób.

Czy wiesz, że: im ciemniejsze rodzynki, tym są zdrowsze; mają więcej przeciwutleniaczy, chroniących przed chorobami nowotworowymi.

Orzechy – przeciw zawałom
Ich zdrowotne właściwości są legendarne, ale ich siła różni się w zależności od składu ich poszczególnych rodzajów. Wszystkie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale najwięcej mają ich australijskie orzechy makadamia. Zdrowotne działanie tych kwasów tłuszczowych, to przede wszystkim przeciwdziałanie zakrzepicy, chorobie wieńcowej i zawałom serca.  Dzięki tak wysokiej zawartości tłuszczów (aż 76 proc.) orzechy te należą do najbardziej kalorycznych -100 gram, to aż 700 kalorii.
Orzechy brazylijskie są bardzo bogate w selen, pierwiastek, który bierze udział w produkcji nasienia. Są też bogatym źródłem białka - zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, działając tym samym przeciwstarzeniowo. Działanie aminokwasów jest również ważne przy zapobieganiu chorobom przewlekłym.

Pochodzące również z Brazylii orzechy nerkowca, popularnie zwane nerkowcami, w porównaniu z innymi orzechami zawierają największe ilości białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza.

Czy wiesz, że: orzechy makadamia mają właściwości trujące w przypadku psów - nawet mała ilość może skończyć się dla nich tragicznie.

Siemię lniane – polska recepta na trawienie
Również Polska ma swoje super food. Jednym z takich produktów, które doskonale nadają się do musli jest siemię lniane. Te maleńkie ziarenka mają w sobie niezwykłą moc działania. Są bardzo oleiste, bogate w wielonienasycone  jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, witaminy z grupy B oraz wiele innych mikroelementów. Działają osłaniająco na jelita, leczą ból i podrażnienia żołądka, zaparcia i inne problemy trawienne. Siemię lniane to sprzymierzeniec osób odchudzających się. Dzięki temu, że jest śluzotwórcze i po zetknięciu z wodą zwiększa swoją objętość, daje uczucie sytości. Siemię lniane jest stosowane w leczeniu nowotworów - posiada największą zawartość lignanów, czyli fitoestrogenów pełniących funkcję przeciwutleniaczy.

Czy wiesz, że: niemiecka chemiczka dr Johanna Budwig prowadziła badania dotyczące zdrowotnych właściwości tłuszczów nasyconych i nienasyconych, w tym pochodzących z oleju lnianego, za które była 7 razy nominowana do nagrody Nobla. Opracowana przez nią dieta oparta na oleju lnianym do dziś jest stosowana w leczeniu nowotworów i chorób przewlekłych.

Płatki z owsa – na pamięć i wzmocnienie
Płatki z owsa są znane i cenione na całym świecie, ze względu na swoje korzystne właściwości działania na organizm człowieka. Ze wszystkich rodzajów zbóż, to one właśnie zawierają największa ilość witaminy B6, która wpływa na koncentrację, pamięć i poprawia samopoczucie. To dlatego dzieci jedzące na śniadanie owsiankę mają lepsze wyniki w szkole i łatwiej przyswajają wiedzę. Zawarta w płatkach owsianych witamina B1 chroni przed zmęczeniem i wyczerpaniem. Z kolei otręby owsiane stabilizują poziom glukozy i insuliny we krwi, więc są wskazane cukrzykom i osobom na diecie odchudzającej. Ponadto, owies zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które korzystnie wpływają m.in. na układ krwionośny zapobiegając nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy. Płatki owsiane są także bogatym źródłem błonnika, który wspaniale wpływa na przemianę materii, oczyszcza jelita i reguluje ich pracę, obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi i wzmacniająco wpływa na układ krążenia i serce.

Czy wiesz, że: ekstrakt alkoholowy lub sok z ziarna owsa pomagają w pozbyciu się nałogu tytoniowego.

cz.info.pl; źródło: Informacja prasowa