Przetwory na cele społeczne

Zdrowe, tłoczone soki jabłkowe, musy, ryż z jabłkami, dżemy mogą być sposobem na uratowanie znacznie większej ilości jabłek oraz innych owoców i warzyw objętych embargiem.

Banki Żywności apelują do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o umożliwienie przetwarzania owoców i warzyw zgłoszonych do przekazania na cele społeczne.

W tak zwanej „drugiej turze” rekompensat unijnych za owoce i warzywa objęte embargiem Federacji Rosyjskiej, producenci rolni zgłosili chęć przekazania 18 000 ton jabłek!

Przyjęcie tak wielkiej ilości jabłek w jednym momencie, w tak krótkim czasie, wykracza poza możliwości nawet 31 Banków Żywności.

Jedynym sposobem na uniknięcie marnotrawstwa owoców i zagospodarowaniem tej wielkiej ilości jabłek jest umożliwienie przetwarzania owoców na np. tłoczone soki, dżemy, musy, dania gotowe. Taki mechanizm musi być jednak zaakceptowany i uruchomiony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Dzięki przetworzeniu uda się uratować znacznie więcej owoców i warzyw przed zmarnowaniem,  przedłużyć trwałość owoców i warzyw a także   dostarczać owoce i warzywa do większej liczby osób potrzebujących, przez dłuższy czas i regularnie.

- Ze względu na bardzo liczne zapytania i prośby sadowników do Banków Żywności, o odbiór kolejnych ilości jabłek, Federacja Polskich Banków Żywności zwraca się z apelem do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Banki Żywności apelują o wydanie polskiego stanowiska w sprawie uruchomienia możliwości przetwarzania jabłek i innych warzyw oraz owoców, co bezpośrednio leży w kompetencji MRiRW. Bez decyzji Ministerstwa Rolnictwa, Banki Żywności z wielką przykrością będą zmuszone odmówić sadownikom współpracy. Dlatego prosimy sadowników o poparcie apelu Banków Żywności.   – mówi Marek Borowski – Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.  

14 000 tysięcy ton uratowanych owoców i warzyw
Na chwilę obecną Banki Żywności przyjmują od producentów rolnych na bieżąco: kapustę, marchew, pomidory, paprykę, brokuły, gruszki, kalafior, ogórki, śliwki, owoce miękkie, winogrona, korniszony.  Do tej pory trzydzieści jeden Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności, od 14 sierpnia br. odebrało łącznie ponad 14 000 ton świeżych owoców i warzyw objętych embargiem Federacji Rosyjskiej. Z tego  8 000 ton owoców i warzyw trafiło już do magazynów Banków Żywności. Połowę tej ilości stanowią jabłka. Pozostałe produkty to marchew, śliwki, kapusta, pomidory. 6 000 ton jabłek jest zakontraktowanych do przechowania na okres listopad 2014 – czerwiec 2015.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=7QC_K3i3yY4&feature=youtu.be{/youtube}

Wyślij SMS i pomóż Bankom Żywności przekazać więcej!
Każdy z nas może teraz pomóc Bankom Żywności w przekazywaniu jeszcze większej ilości owoców i warzyw objętych rosyjskim embargiem, do osób najuboższych przez wysłanie charytatywnego smsa o treści POMAGAM na nr 75365

Zebrane środki finansowe zostaną wykorzystane na pokrycie kosztów związanych z intensywniejszą pracą magazynów Banków Żywności oraz środków transportu.  Od sierpnia do października 2014 Banki żywności przekazały już tysiące ton owoców i warzyw. Dobrej jakości marchew, kapusta, śliwki i jabłka - zamiast się zmarnować – trafiły do osób najuboższych. Pomóż Bankom Żywności uratować jeszcze więcej owoców i warzyw!

Pomóż Bankom Żywności przekazać więcej. Wyślij SMS o treści POMAGAM na nr 75365
Koszt sms to 5 zł + VAT. 5 zł ratuje 50 kg owoców i warzyw.

cz.info.pl; źródło: BŻ