Jakie potrawy przygotowujemy w naszym regionie?

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż, a pozostało jeszcze tyle do zrobienia - porządki, prezenty, dekoracje... a przede wszystkim przygotowanie wigilijnych potraw.

To one stanowią o wyjątkowym charakterze tego magicznego wieczoru. Na uroczystą wigilijną kolację podajemy zwykle prawdziwie tradycyjne dania – zgodnie z polskim zwyczajem serwujemy potrawy postne, takie jak ryby czy kapustę z grzybami.

Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju panie domu równie chętnie przygotowują te same świąteczne przysmaki. Jakie potrawy najczęściej wybierają mieszkańcy naszego regionu w ten magiczny, grudniowy wieczór?

O tym, że magiczny czas świąt zaczął się na dobre, poznajemy jednak po wyjątkowych zapachach i krzątaninie w kuchni.

Jeszcze zanim na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, w całym domu roznoszą się smakowite aromaty wigilijnych potraw, zwiastujących jedyny taki wieczór w roku. Zgodnie z naszym polskim zwyczajem w Wigilię rezygnujemy z mięsa, przygotowujemy zatem typowo postne dania z ryb czy z kapustą i grzybami. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie równie często serwujemy naszym bliskim te same świąteczne przysmaki. Jak wygląda świąteczne menu na Śląsku?

Rodziny z województwa śląskiego przyznają, że najchętniej przygotowywaną na święta potrawą jest smażony karp. Aż 76 proc. mieszkańców wskazało właśnie na to danie jako obowiązkowy element bożonarodzeniowego jadłospisu*. Wiele rodzin ze Śląska chętnie przyrządza także barszcz czerwony oraz pierogi z kapustą i grzybami – te dania stanowią ważną część wigilijnej kolacji w większości śląskich domów (60 proc. i 58 proc.). Około 46 proc. na święta decyduje się także na przygotowanie sałatek warzywnych i śledzi. Rodziny z tego regionu na wigilię często serwują także rybę po grecku (32 proc.). Warto dodać, że dość popularnym daniem świątecznym jest także karp w galarecie. 10 proc. pań domu podaje go bliskim podczas świątecznej kolacji.

Tradycja postnej wigilijnej kolacji na trwałe wpisała się w nasze wyobrażenia o świętach. Pamiętajmy, że ten uroczysty grudniowy wieczór wymaga jednak odpowiedniej oprawy. W tym roku podajmy więc ryby naszym bliskim w nieco innym wydaniu i przygotujmy wykwintną sałatkę śledziową z jabłkami.

Przyrządzanie tej świątecznej przystawki najlepiej zacząć trochę wcześniej – śledzie muszą moczyć się w mleku przynajmniej przez kilka godzin. Namoczoną uprzednio rybę kroimy później wedle uznania. Następnie pozbawiamy jabłka gniazd nasiennych i kroimy razem ze skórką. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w krążki i posiekanie szczypiorku. Idealne doprawienie naszej sałatki zapewni wyśmienity sos, który przygotujemy na bazie majonezu dekoracyjnego Winiary. Majonez mieszamy z musztardą, po czym dodajemy go do śledzi, cebuli i jabłek. Całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Takie wigilijne danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom naszej rodziny!

Więcej pomysłów na wyjątkowe wigilijne potrawy znajdziemy na www.winiary.pl.

cz.info.pl; źródło: Informacja prasowa

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez Millward Brown na zlecenie marki Winiary, 2014.