Czas na witaminy

Zima już w pełni, chociaż temperatury nadal jakby jesienne. Witaminy są niezbędne do wzmocnienia odporności organizmu i stanowią cudowny środek na zimową utratę odporności.

Ważną sprawą jest właściwe uzupełnianie płynów. Dorosły człowiek dziennie powinien wypijać dwa do trzech litrów płynu. Nie każdemu przychodzi to łatwo. Jeśli nie ma się ochoty na wodę mineralną, nie należy popełniać błędu sięgając po słodkie napoje z zawartością alkoholu.

Po pierwsze są one niezdrowe, a po drugie nie pokrywają zapotrzebowania na witaminy i środki odżywcze. Proponujemy więc trzy koktajle, które poza tym, że są bardzo smaczne, to przy ich pomocy zabezpieczymy nasz organizm przed przeziębieniem. Chorobę zaś łatwo „złapać”.

ANANASOWA POMARAŃCZA
Składniki na jedną porcję:
8 kostek lodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu Majacura
50 ml soku ananasowego
150 ml soku pomarańczowego
Do dekoracji:
1 plasterek cytryny
Do shakera należy wrzucić 4 kostki lodu. Dodać sok z cytryny, sok ananasowy, sok majacura i sok pomarańczowy. Całość miksować w shakerze przez 15 sekund. Pozostałe kostki lodu włożyć do szklanki, a mieszankę soków przelać przez sitko. Plasterek cytryny lekko naciąć i umieścić na krawędzi szklanki.


MORELOWY ZAWRÓT GŁOWY
Składniki na jedną porcję:
4 kostki lodu
2 łyżki syropu z limonki
1 żółtko
150 ml nektaru morelowego.
Kostki lodu w całości włożyć do shakera. Dodać syrop z limonki, żółtko i nektar morelowy. Przez 15 sekund mocno ubijać w shakerze. Następnie po zmiksowaniu przelać zawartość do szklanego kielicha lub szklanki przez sitko barowe – można użyć zwykłego sitka z małymi otworami. Dla dekoracji można przeciąć na połowę jedną morelę. Połówkę umieścić na krawędzi szklanego naczynia. Teraz można podać odświeżający koktajl.


CURACAO DREAM
Składniki na jedną porcję:
8 kostek lodu
2 łyżki syropu Curacao Blau Sirup
2 łyżki syropu kokosowego
150 ml soku ananasowego
dla dekoracji:
1/2 cytryny
1 łyżka do lodów wiórków kokosowych
1 kawałek ananasa
1 wisienka koktajlowa
Do shakera wrzucić 4 kostki lodu. Następnie dodać syrop Blue Curacao, syrop kokosowy, sok ananasowy. Mieszankę miksować w shakerze przez 15 sekund. Brzeg naczynia udekorować wiórkami kokosowymi W tym celu należy brzeg naczynia natrzeć cytryną, a następnie zanurzyć naczynie w wiórkach. Resztę wiórków wsypać do naczynia Zmiksowaną zawartość shakera, wlać przez sitko barowe do naczynia. Następnie trzeba naciąć kawałek ananasa i umieścić go na krawędzi naczynia. Na ananasie, za pomocą wykałaczki umieścić wisienkę koktajlową. Drink można serwować z rurką.

cz.info.pl